This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

RENAISSANCE PHUKET RESORT & SPA

Mai-Khao Beach, Phuket
Thailand
2007

RENAISSANCE PHUKET RESORT & SPA

Mai-Khao Beach, Phuket
Thailand
2007

RENAISSANCE PHUKET RESORT & SPA

Mai-Khao Beach, Phuket
Thailand
2007
The site situated at Mai Khao ( white tree ) beach between 2 existing mild sand dune which has slightly low area in the middle of the site. L49 has been involved at the beginning stage of the project together with Architects 49 to layout the buildings site plan especially the villa type units. The overall landscape concept has been introduced at the beginning of the site planning to create landform that suit each type of the building units. The resort complied with 175 keys with 150 keys for typical room and 25 keys for stand alone villa with plunge pool type unit and spa facilities will be emphasized as one of the major amenity. In order to create area for different type of accommodation, all villas were grouped together as a small village in the property for more exclusive atmosphere. The typical room units were located along the two sides of the property to maximize the openspace and landscape area in the middle of the site. In contrast with many popular idea of creating Balinese tropical style in Thailand, our main landscape concept is to create a ambience of more natural seaside landscape ecology with the mixed of indigenous atmosphere of Phuket island that has a tropical jungle in the middle of the island for the project. Sense of discovery will be used as a media in visual sequence design for the hotel guest to explore the site landscape. White bark trees such as melaleuca spp. which is indigenous to the area will be used as a major tree to accent the site name of the white tree beach. A white sand corridor was created to bring in the atmosphere of beach into the property and use as main visual corridor as an axis from the lobby that link to the sea as well as view corridor for the typical rooms. At the low area of the site, a natural pond was created to serve both aesthetic and function as drainage retention. This natural pond formed as view for lobby area, main dinning area as well as for typical room on the other wing. Underwater plants were introduced along the shallow area of the pond adjacent to rooms balcony or dinning terrace for guest to look down and perceive different viewing experience. Located in the middle of the site is the spa area which is surrounded by raised concentric landform and vegetation that mimic the jungle in the heart of Phuket island. The location of the spa will be mystically hidden in the dense vegetative tropical jungle which will bring sense of tranquility and privacy to the guest while approaching the area for spa ritual. This raised tropical jungle landform were also created as a background of the natural pond and have waterfall running into the pond to create a focal point for the viewer.
Share:
Facebook
Email